Klassisk lyslægning

Tidligere OFA-medlem Kent Bovin demonstrerer forskellige flash-anlæg til hjemmestudiebrug og viser os, hvordan man lægger et klassisk, enkelt og formgivende lys til portrætter. Vi benytter aftenen til at øve os på lyssætning og til at få taget billeder af hinanden til eget brug og kontaktlisten på vores hjemmeside. Medbring kamera og evt. speedlights eller hvad du nu har. Vi mødes lidt tidligere end vi plejer, nemlig præcis kl. 19 på Risingskolen, Risingsvej 25, 5000 Odense C.

Ansvarlig for aftenens program er Poul Chr.


Hofkronometerfabrikant Stephen Emil Dahl
Den danske maler H. Siegumfeldt har malet dette næsten fotorealistiske portræt omkring år 1887. Lyset som kommer fra en vinkel 45 grader til venstre og 45 grader oppefra, i forhold til modellen, er det klassiske lys, som malere igennem lange tider har brugt. Kunsten at male portrætter er opstået længe før det elektriske lys blev opfundet og typisk havde man ovenlysvinduer i malernes atelierer, som man så kunne placere modellerne under. I dag har vi det nemmere, vi kan bare bruge stationære flashanlæg eller speedlights som vi kan tage med os. Men den måde at "sætte lys på", som fortidens malere fandt ud af at bruge til perfektion, fungerer stadig i dag og er tit den vi forsøger at efterligne.

Foto af værk: Statens Museum for Kunst

 

Maleren Michael Gehrmann
Her er det et portræt fra ca 1764 malet af Jens Juel. Igen ses det karakteristiske lys, som vi i dag ofte betegner "One Light"

Foto af værk: Statens Museum for Kunst

Her er et par eksempler på lyssætning med Rembrandt lys og One Light - Find selv flere på Youtube