maj 02
2023

 

En oplevelse ud over det sædvanlige...
Af Poul Chr. Jensen


Torsdag den 20.4 havde vi besøg af Ravi Lauri, en kollega til Erling, som til daglig arbejder med fotografering af boliger for firmaet Esoft.

Digital pinholefoto: Erling C. Hollmann

Det blev noget af et udstyrsstykke, men bestemt ikke taskevis af det nyeste digitale isenkram med mega mange megapixels og en skarphed, man nærmest kan stikke sig på. Nej, trods sin unge alder bruger Ravi en stor del af sin fritid på sin passion for det analoge fotografi. Han elsker at eksperimentere med teknikker og kameraer, som for længst er gået i almenhedens glemmebog. Hold da op – der fik vi gamle fototosser fik en på opleveren.
Ravi foretrækker gamle filmkameraer, glaspladekameraer og pinhole kameraer. Han var også i besiddelse af et afghansk box kamera, en helt fantastisk kasse, som nærmest lignede en gadekunstners rekvisitkasse. Udover at fungere som kamera, indeholdt kassen også fremkaldeudstyr, som kunne betjenes via et lystæt ærme. Med en ferm hånd, var det muligt at producere et færdigt portrætbillede på godt 10 minutter – ren gadekunst.

Foto: René Jensen

Foto: Poul Chr. Jensen

Foto: Erling C. Hollmann

Ravi elsker især de drømmende bløde fokusresultater man får fra hjemmelavede pinhole kameraer. Han eksperimenterer med Solargraphy, som er en enkelt ultralang eksponering lavet med et pinhole kamera, som dokumenterer solens bane hen over himlen, typisk over en periode på seks måneder til et år. Vi så mange eksempler på forskellige trykprocesser, såsom anthotypes, cyanotypes og salttryk.
Tænk at man kan bruge en opløsning af valmueblade, spinat og andre grøntsager som emulsion til at lave billeder med et meget stemningsfuldt udtryk.
Ravi sendte gavmildt en stor mængde af sine unika rundt til stor beundring i tilhørerskaren så vi alle kunne opleve hans små kunstværker på nærmeste hold.
En uforglemmelig og meget underholdende aften, hvor det kunstneriske udtryk var i højsædet.

Alle fotos herunder: Erling C. Hollmann

 Skulle du have fået lyst til se Ravis billeder, finder du dem her på hans Instagramkonto. Den er helt sikkert et besøg værd.